Velg originale designmøbler av høy kvalitet – ikke kopiprodukter

standart.no-www.altonheim.com-16-10-2020_16026999976707.jpg

Annonsørinnhold.

Ikoniske designmøbler, som den kjente lenestolen Egget laget av Arne Jacobsen, kan koste en formue. Derfor har det også utviklet seg et marked for kopier. Det er mange ulemper forbundet med dette, og det er bedre å kjøpe originalmøbler. Det finnes mange vakre luksus sofaer og andre møbler fra originale designmerker.

Derfor er kopiproduktene sjelden et godt alternativ

På overflaten ser kanskje kopiproduktene ut som originalene, men forskjellene kan være store på mange områder. Det gjelder både materialer, funksjon og ikke minst hele økonomien rundt produksjonen.

Møbler som produseres under lisens oppfyller kravene som stilles av den som har designet møblet, det gjelder selvfølgelig ikke en piratkopi. Noen kopiprodukter er relativt kostbare, og det er selvfølgelig ikke umulig at det benyttes materialer av grei kvalitet, men det gis ingen garantier. Husk også på at materialvalget ikke bare handler om estetikk og komfort, men også om sikkerhet. Produksjon som foregår i en gråsone, kan også ta snarveier på andre områder.

Det økonomiske systemet rundt produksjonen av kopiprodukter en annen problemstilling. I mange land er designet dekket av opphavsrett i 70 år etter designeres død. Det betyr at igjen at en mengde ikoniske designmøbler fra hele 1900-tallet fortsatt er omfattet av opphavsrett i Norge og mange andre land. I en periode var den tilsvarende beskyttelsen bare 25 år i Storbritannia. Det gjorde at kopiindustrien opererte fra Storbritannia, fram til lovgivningen ble tilpasset med lengre beskyttelse. I dag prøver selskaper å benytte seg av andre land som base, Irland er for eksempel et land med kortere periode med beskyttelse.

Denne katt og mus-leken med myndighetene gjør dessverre at selskapene opererer i en juridisk og økonomisk gråsone. Det å markedsføre og selge til kunder i Norge er for eksempel ikke helt uproblematisk, selv om selskapet har base i Irland. Det er mulig at en stor del av omsetningen til selskapet man handler fra foregår som en del av den sorte økonomien.

Moderne designmøbler fra nye produsenter har mange kvaliteter

Det finnes en rekke gode produsenter som lager nye designmøbler av høy kvalitet. Å velge et møbel fra en av disse produsentene har mange fordeler sammenlignet med å sjanse på kopiprodukter av et gammelt produkt – uten garantier for kvalitet.

Moderne designere skaper møbler som ikke bare er etterligninger eller kopier, men nyskapende produkter med en egen stil. Hvis man har en favoritt blant de ikoniske eldre designmøblene, så er det ofte mulig å finne et moderne designprodukt som bruker noen av de samme elementene, men uten at det handler om en ren kopi.

Når du handler fra et seriøst selskap som lager sitt eget design, vil du også være sikker på at selskapet benytter resursene sine på design, materialer og kvalitetskontroll. Kopiselskapene satser ikke penger på dette, men bruker andres arbeid til rask profitt. Å handle fra et selskap som lager designmøbler etter eget design er da også en måte å støtte opp under både samtidsdesignere og stolte håndverkstradisjoner. For designelskere bør det være et enkelt valg.

scroll to top