Kan søvn hjelpe deg med å gå ned i vekt?

vektreduksjon.jpg

Forskere tror det. Forskere har funnet at personer som sover mindre enn 7 timer per natt, har en større sannsynlighet for å være overvektige.

Det antas at mangel på søvn påvirker balansen mellom hormoner i kroppen som påvirker appetitten.

Det er hormonene ghrelin og leptin som er med på å regulere appetitten. Her er hva medisinstudent Anne Berit Olsen skriver i en oppgave på munit.uit.no, om dette:

«En rekke hormoner er med på å regulere kroppsvekten, der leptin og ghrelin er svært sentrale. Leptin gir signal om metthet til hjernen ved energioverskudd og dette skal normalt hemme matinntak. Ghrelin, på den annen side, gir følelse av sult og øker dermed matinntak ved energiunderskudd. Disse to hormonene fungerer dermed som motregulatorer i appetittreguleringen. De har et felles mål om å opprettholde tilnærmet konstant kroppsvekt.»

Hormonene ghrelin og leptin, som da er med på å regulere appetitten, har blitt funnet å bli forstyrret av mangel på søvn.

Her er hva søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen forteller Dagbladet om sammenhengen:

» – Det er godt dokumentert at søvnmangel forstyrrer appetittregulerende hormoner, og at det er en sammenheng mellom søvnlengde og BMI.» Ifølge Pallesen gir søvnunderskudd økning i det appetittstimulerende hormonet ghrelin og nedgang i leptin; et appetittdempende hormon.»

Hvis denne forskningen stemmer så er det å få rikelig med god søvn en meget viktig ingrediens når det kommer til å redusere vekten. Det hjelper lite med ulike dietter og slankekurer hvis fordøyelsen er blitt forstyrret av andre årsaker.

For å sikre at man får rikelig med god søvn bør man ha en god seng å sove i. Hvis du trenger en ny seng, kan du se mer på sov-bedre.no. Der finner du en rekke senger og madrasser du kan ta en nærmere titt på.

scroll to top