Derfor er hjemmestrikkede klær mer populære enn noensinne

pexels-photo-1030946.jpg

De siste årene har vi sett et skifte i motebildet her i Norge. De store kleskjedene har i en årrekke solgt «fast fashion», som er en betegnelse for masseproduserte klær med jevnlig utskiftning av kolleksjonene. I dag ser vi at mange nordmenn går i mot denne trenden. Det har blitt populært med å kjøpe brukte klær, samt både sy og strikke sine egne gensere, sokker, luer og lignende. Noen forbinder kanskje dette med gamle bestemødre som strikker til sine barnebarn, men hjemmestrikket er for mange populært som aldri før. Flere og flere moteløver kaster seg på denne trenden, og strikker for eksempel egne gensere etter en populær oppskrift. Strikking er dessuten en veldig avslappende hobby, og krever minimalt med utstyr. Alt man trenger er i utgangspunktet bare strikkepinner og garn!

Bærekraftig og original

Grunnen til at strikk har kommet i vinden igjen kan både være at det i større grad er miljøvennlig og etisk, samt at man får mulighet for å lage noe ikke alle andre har. «Fast fashion» er en enorm kilde til både forurensning og utslipp av klimagasser på kloden. Å produsere store mengder klær krever utrolig mye vann, i tillegg til at produksjonen av materialene krever sprøytemidler som kan forgifte drikkevannet. De som syr klærne er ofte lavtlønnede kvinner og barn som lever under kummerlige forhold. Derfor har det oppstått en motbevegelse som krever miljøvennlige klær som er lagd av mennesker som ikke blir utnyttet.

Man kan i dag få tak i garn i både ull, viskose, silke, polyester, og mange flere materialer. Dette gjør at man kan strikke klær som passer til enhver anledning og alle fire årstider. Det store utvalget i materialer gjør også at man kan kjøpe garn i alle mulige prisklasser. Hjemmestrikket er også genialt å gi som gave, da det både er personlig og originalt.

scroll to top