8 tips mot søvnproblemer

sovnproblemer.jpg

Søvn er viktig for å styrke immunforsvaret og forhindre sykdom. Her er åtte tips for å sove godt.

1. Legg deg når du kjenner deg trett

De fleste har nok opplevd å ignorere signalene fra kroppen om at man er søvnig for så å oppleve at når man legger seg så får man ikke sove. Det er derfor veldig viktig å lytte til kroppen når den forteller deg at nå er tiden inne til å legge seg.

2. Sørg for å legge fra deg alt stresset som har bygget seg opp gjennom dagen

Ingenting er mer søvndrepende enn tanker som ligger og gnager når du har lagt deg.

3. Skru ned lyset

Lys forhindrer nemlig produksjonen av melantonin, et stoff i hjernen som hjelper oss å bli trette og søvnige. Ha derfor gjerne lyspærer med lav styrke på soverommet. En dempet belysning er meget søvnfremkallende.

4. Unngå bruk av skjermer etter at du har lagt deg for kvelden

Det blå lyset som kommer fra elektroniske skjermer som mobil, nettbrett og tv setter i gang en alarmstimulans i hjernen, som ikke forsvinner selv om skjermene skrus av. Dermed får hjernen hele tiden beskjed om å vente med å bli trett og å holde seg våken.

5. Skru ned varmen

Ifølge en fransk studie gjort ved Clinique du Sommeil i Lille, er ideell sovetemperatur et sted mellom 15,5 og 19 grader. I dette temperaturintervallet sender kroppen lettere søvnsignaler til hjernen slik at vi lettere får sove.

6. Trim hjelper

Moderat trening i minst 150 minutter i uken virker søvnforebyggende mener forskere ved Oregon State University.

7. Spis riktig

Sukker og koffein vil gjøre deg oppkvikket – ikke trøtt. Det er heller ikke lurt å spise mye senere enn to-tre timer før leggetid. Unngå fet og sterkt krydret mat – og is rett før leggetid. Det er nemlig en gjenganger blant de som sliter med søvn.

8. Sørg for å ha en skikkelig god seng å sove i

Ingenting ødelegge en god natt søvn mer enn en seng som gjør at du må snu deg mange ganger i løpet av natten for å holde blodsirkulasjonen ved like. En av de mest populære typer seng du får kjøpt i deg er kontinentalsenger. Les mer om kontinentalsenger her.

scroll to top