Beste alternativ til dugnad

standart.no-Beste-alternativ-til-dugnad.jpg

Dugnader står veldig sentralt i norsk kultur. Mange land velger å arrangere sine idrettslag og organisasjoner på en annen måte, men for oss nordmenn så har dugnad alltid vært med på å skape et felleskap våre organisasjoner ikke hadde klart seg uten.

Mange tenker nok at dugnad først og fremst er noe fotball og håndballklubber holder på med for å ha råd til lokaler, drakter og generelt utstyr, men dette er ikke tilfellet. Dugnadskulturen er veldig utbredt og finnes overalt i det norske samfunnet.

Dugnad i mange former

Dugnader er selvsagt veldig viktig for alle norske idrettslag, men vi finner det også i former som ikke har noe med sport og spill og gjøre. De aller fleste borettslag har nemlig dugnader som et krav til sine beboere.

Formålet med dette er at alle skal måtte ta vare på stedet de bor i. Dette inkluderer som regel rydding av fellesarealer og gårder, hagearbeid, maling og generelt vedlikehold. Dette sørger for at alle gjør en innsats med å holde området rent, samtidig som mennesker blir bedre kjent med hverandre.

Alternativet til dette ville vært å leid et firma som kunne gjøre dette for oss. Dette ville forhåpentligvis også ført til et rent og fint uteområde for beboerne, men det ville ikke tilført bofelleskapet den siste delen av navnet: felleskap.

Som allerede nevnt, er dugnader noe veldig mange automatisk knytter til idrettslag. Dette er det gode grunner til. I Norge har nemlig en hvilken som helst 10 åring krøpet ut av sengen, slitt seg opp på sykkelen og sakte rullet i vei mot fotballbanen grytidlig om morgenen for å selge kakebokser.

Kakeboks salget er godt vi alle til, men akkurat nå er det lite som er mer attraktivt og lønnsomt for et idrettslag enn å selge tennbriketter hos Norgesbriketten.no egentlig. Man kan som liten fort lure på hvordan det å selge kaker og tennbriketter skal kunne hjelpe laget på fotballbanen, men det er mye man ikke helt setter sammen når man er barn.

Tanken om at en klubb må drives økonomisk er neppe en tanke som ofte kryper inn i hodet på mange av de minste. For barn er fotballklubber og andre idrettsorganisasjoner en selvfølge som alltid kommer til å være der.

Som eldre personer skjønner vi at dette ikke er tilfellet. Ingenting består uten hardt arbeid, og det er nettopp det dugnad er. Dugnader er til stedet slik at vi alle skal kunne nyte et godt fritidstilbud uten at deltakelse skal koste oss skjorta. 

scroll to top